Kas sul on kõrini palgatööst ja kellegi teise rikkuse nimel rügamisest? Tahad olla ise oma töö ja aja peremees? Kui jah, siis on mõistlik hakata ettevõtjaks! Eestis on ettevõtte registreerimine väga lihtne. Väidetavalt on võimalik sellega hakkama saada vaid 15 minutiga.

Miks on hea olla ettevõtja?

Olgem ausad, inimesed on erinevad ja iga töö ja iga režiim ei sobi kõigile. On neid, kellele sobib esmaspäevast reedeni üheksast viieni kontoris istumine ja arvutiga töötamine. On selliseid, kellele sobib graafikuga töö, kus töö on segamini öösiti ja päeviti ja nädalavahetus on siis, kui juhtub. Enamik selliste tööde tegijaid töötab selleks, et kellelegi teisele raha teenida. Ja nagu öeldud, mõnele nii sobibki.

Maailmas on aga inimesi palju ja palju on selliseid, kellele ei meeldi teiste alluvuses töötada ja tahavad oma asja ajada ja ise ülemused olla. Selle võimaluse annabki oma ettevõtte loomine. Nagu öeldakse – oma tuba, oma luba. Millega sa ka ei tegeleks, olles iseenda ülemus, saad ise otsustada, kui palju sinu töö väärt on, kui palju sa seda teha tahad ja kellega oma aega jagad.

Duuabl platvormi Tegijad tegutsevad nii OÜ, FIE, AS kui ka ettevõtluskonto kaudu.

Vali ettevõtlusvorm

Alustame päris algusest. Kõigepealt tuleb välja mõelda, kas soovid asutada OÜ ehk osaühingu või tahad olla FIE ehk füüsilisest isikust ettevõtja. Esimesel juhul on asutamiskulud suuremad, nõutud osakapital vähemalt 2500 eurot ja osanikke võib olla rohkem kui üks. OÜ osanikud ei vastuta isikliku varaga ettevõtte rahaliste kohustuste eest. FIEks saab hakata füüsiline isik. Samuti sobib see ettevõtlusvorm, kui on plaanis luua pereettevõte. FIEks registreerimine on lihtne ja soodne – riigilõiv registrisse lisamise eest on 20 eurot, kuid FIE vastutab ettevõtlusega tekkinud kohustuste eest kogu oma isikliku varaga. OÜ ja FIE plussidest ning miinustest saab lugeda Duuabl blogist.

Enne registreerimist

Enne ettevõtte loomist ja registreerimist tuleb mõned asjad korralikult läbi mõelda. Mis tegevusalal hakkab ettevõte tööle? Kui oled multitalent ja pakud mitut teenust, toodad erinevaid asju või oled hoopis nii tootja kui teenusepakkuja, pead ettevõtet registreerides ikkagi nimetama ühe põhitegevusala. Põhitegevusala saad otsida ja välja valida siit.

Kui põhitegevusala on määratud, pead leidma oma ettevõttele ainulaadse nime. Seda, kas sinu valitud nimega ettevõte juba eksisteerib, saad kontrollida e-äriregistri nimepäringu abil. Muidugi on igal ettevõttel vaja ka tegevuskohta ja asukoha aadressi. Siinkohal tasub kaaluda, kas registreerida ettevõte oma kodusele aadressile või on sul mõni muu koht, kus teenust osutad või tootmise püsti paned.

Edasi pead otsustama, kui mitu inimest sinu OÜ juhatuses on ja mitu osanikku ettevõttel olema saab. Kui asutajaid on rohkem kui üks, tuleb sõlmida asutamisleping ja kinnitada põhikiri. Mõlemad peavad olema notariaalselt kinnitatud. Õnneks on võimalik osaühing asutada ka n-ö kiirkorras. Sellisel juhul on võimalik kasutada tüüpdokumente, mis asendavad notariaalset asutamislepingut ja selle lisana kinnitatud põhikirja.

Viimane, kuid mitte vähetähtis otsus loodava ettevõtte kohta puudutab osakapitali. Kui suur see olema saab ja, juhul kui asutajaid on rohkem kui üks, kes selle maksab. Kas osakapital makstakse sisse kohe ettevõtet asutades või hiljem? Minimaalne kohustuslik osakapital OÜ loomisel on 2500 eurot ja ilma kohese sissemakseta saab OÜ luua juhul, kui osakapitali suurus jääb alla 25 000 euro.

Registreerima!

Kui kõik eelpool nimetatud otsused on tehtud ja vajalikud dokumendid olemas, on ettevõtte registreerimine e-äriregistris lihtne nagu lapsemäng. Kui valid ettevõtte loomiseks pikema tee ja soovid seda teha läbi notari, läheb ilmselt natuke rohkem aega. Rääkimata suurematest asutamiskuludest. Kui neid juba mainitud sai, siis räägime numbritest ka. Riigilõiv osaühingu registrisse kandmise eest on 200 eurot. Kui kasutad kiirmenetluse võimalust, on riigilõiv 265 eurot. Õnneks saab selle summa hiljem kanda OÜ asutamiskuludesse.

Muide, kui sulle tundub, et see jutt, et Eestis saab ettevõtte luua vaid 15 minutiga, on udujutt, siis see tunne on ilmselt õige. Umbes 15 minutit kulub selleks, et täita e-äriregistris vajalikud lahtrid ja teha linnukesed. Kui see on tehtud, vaatab registripidaja kandeavalduse üle 5 tööpäeva jooksul. Kiirmenetluse puhul 1 tööpäeva jooksul avalduse saabumisest.

Palju õnne, oled ettevõtja!

Selleks, et saaksid ettevõtjana tööle hakata, on vaja teha veel mõned viimased sammud. Et kliendid sulle maksta saaksid, peaksid avama ettevõtte pangakonto. Sinna saad kanda ka oma osaühingu osakapitali. Kui sinu ettevõtte planeeritav aastakäive ületab 40 000 eurot, pead ettevõtte registreerima käibemaksukohustuslasena ja kui plaanid kedagi oma ettevõttesse tööle võtta, tuleb kõik töötajad esimesel tööpäeval kanda maksu- ja tolliametis töötamise registrisse.